Przepis autorstwa Anny Kalaji pokazują kuchnię arabską od mniej oczywistej strony.
Arabskie pierożki z nadzieniem serowym (Sambousek
Składniki na ok. 40 sztuk pierożków:
Składniki na ciasto:
- 0,35 kg mąki pszennej
- 60 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 130-150 ml letniej wody
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera halloumi, nabulsi lub baladi (można użyć również sera feta
wymieszanego w proporcjach 2:1 z serkiem kremowym) - 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka słodkiej
papryki mielonej - łyżeczki kuminu
- ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo:* Olej do głębokiego smażenia
- Mąka do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Nadzienie serowe:
zetrzeć na tarce wybrany ser, wymieszać z pozostałymi składnikami za pomocą widelca. Odstawić.
Ciasto:
W dużej misce wymieszać mąkę z oliwą i solą, zrobić wgłębienie i wlać wodę. Ugniatać całość aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Posypać stolnicę odrobiną mąki. Rozwałkować ciasto i za pomocą szklanki wycinać koła. Przełożyć na deskę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.
Pierogi:
Na gotowych krążkach ciasta rozkładać nadzienie i zawijać ciasto tworząc pół-okrągłe pierożki. Zamykać je uciskając brzegi palcami, a następnie wykończyć uciskając widelcem lub tworząc na brzegach „warkocz”. Odkładać na powierzchnię oprószoną mąką.
Rozgrzać olej w garnku. Smażyć pierożki partiami obracając je co chwilę, aż staną się złoto-brązowe. Podawać na zimno lub na ciepło, same lub z zupą. Pierogi można również upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-30 minut.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?