MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Stadion na Zielonej w nowej odsłonie. Jupitery rozświetlą mecze Gryfa [ZDJĘCIA]

NOWE
Stadion na Zielonej w nowej odsłonie. Jupitery rozświetlą mecze Gryfa [ZDJĘCIA]

Sieradzki Urząd Miasta poszukuje wolontariuszy na Open Hair Festiwal ZDJĘCIA

Sieradzki Urząd Miasta poszukuje wolontariuszy na Open Hair Festiwal ZDJĘCIA

Polecamy

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE