MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Gzik wielkopolski

Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Zobacz również

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Wystawa 57 historycznych fotografii Pawła Pierścińskiego

Wystawa 57 historycznych fotografii Pawła Pierścińskiego

Polecamy

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!