MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Siedlcach. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Siedlcach?
Gdzie się wybrać na lody w Siedlcach? WS Studio
Zobacz, gdzie znajdziesz lodziarnie w Siedlcach. Lato na pewno nie może obejść się bez lodów. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Siedlcach.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Siedlcach

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Siedlcach

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Siedlcach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Siedlcach?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser umieszczono w 1783 roku w książce kucharskiej. Wtedy były one obecne jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

W latach dwudziestych ubiegłego wieku zaczęło być modne uczęszczanie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a w ofercie znajdowały się podstawowe smaki, śmietankowe i czekoladowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na siedlce.naszemiasto.pl Nasze Miasto