Burger już nie jest potrawą, która kojarzy nam się tylko z siecią fast foodów. - Burger stał się takim posiłkiem, na który idziemy do konkretnej restauracji. To już nie jest zwykła bułka z wołowiną, a coś wykwintnego. Każda restauracja w tej chwili ma swoje burgery, szczyci się nimi - przekonuje Kamil Markiewicz.
Skoro burger stał się tak wyrafinowaną potrawą, warto zadbać o to, aby cały obiad był równie wykwintny i dobrze do siebie dopasowany. Co w takim razie powinniśmy do burgera zamówić, aby było jego idealnym uzupełnieniem? - Czy zamówimy sobie do tego burgera piwo? Jasne, czemu nie! Colę? Jeśli nie pijemy alkoholu, jak najbardziej. Ale myślę, że jeżeli szukamy w burgerze czegoś szczególnego, warto połączyć go z konkretnym koktajlem. Moim zdaniem Jack Daniel’s, czyli Tennessee whiskey, jest jednym z lepszych połączeń w foodpairingu, jeżeli chodzi o burgera i burbon - mówi szef baru.
Zobacz też: Najlepsze burgery w Warszawie. Razem z czytelnikami wybraliśmy te miejscówki [RANKING]
Kamil przekonuje nas, że na bazie Jacka Daniel'sa powstał szereg koktajli, które będą bardzo pasować do burgerów. Jest to połączenie z wermutem, które znajdziemy np. w Manhattanie. - Doskonale uzupełni nam posiłek, czy to przed jedzeniem, w trakcie, czy po. Z kolei popularne whiskey sour z dodatkiem czerwonego wina łączy się doskonale z wołowiną czy jagnięciną i na pewno sprawi, że kolacja stanie się jeszcze lepsza - zapewnia.
Sami też stworzyliśmy kilka drinków na bazie whiskey, w tym przypadku Jacka Daniel'sa, które następnie dopasowaliśmy do burgerów:
Źródło wideo: naszemiasto.pl
Co w sytuacji, kiedy zamawiamy burgera bez mięsa, np. wegańskiego lub z owocami morza? Bez obaw! Do niego też bez problemy możemy dobrać odpowiedni napój, który jeszcze bardziej uwydatni smak zamówionego przez nas posiłku. - Do takich burgerów szukamy przypraw, często ognistych. W takich przypadkach doskonałym uzupełnieniem będzie cynamonowy Jack Daniel’s Fire - podpowiada Kamil.
Dobierając drinka, skupiamy się na tym, co nadaje mu konkretnego, charakterystycznego smaku. Niekoniecznie musi to być mięso. - Szukamy tego soczystego środka. Może to być awokado, mogą to być pikle. Dobry kelner czy barman na pewno doradzi nam, jaki koktajl zamówić do wybranego przez nas burgera - kończy szef baru w hotelu Westin Warsaw.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?